VTEM skitter

Porada na wyciągnięcie ręki
zadbaj o siebie już dziś

VTEM skitter

poznaj zasady
zdrowego żywienia

VTEM skitter

Poradź się eksperta
i zainwestuj w zdrowie

Polecam jako pierwszy krok w diagnozowaniu wykonanie testu food detective.

 

Czy jedzenie, które spożywasz ma na Ciebie negatywny wpływ?

Pierwszy na świecie test na nietolerancje pokarmowe do samodzielnego wykonania!

Sprawdź już teraz!

Szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe
Sprawdza reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych
Wynik już po 40 minutach
Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.
Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).

Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej

Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.
Niepokój (ostry lub chroniczny)
Artretyzm
Astma
Zespół deficytu uwagi
Zespół hiperaktywności
Moczenie mimowolne nocne
Wzdęcia
Zapalenie oskrzeli
Celiakia
Zespół przewlekłego zmęczenia
Zatwardzenia
Mukowiscydoza
Depresja
Biegunki
Nieżyt żołądka
Fibromyalgia
Zapalenie jelit
Bezsenność
Zespół nadwrażliwości jelita grubego
Świąd skóry
Migrena
Zespół złego wchłaniania
Zaburzenia snu
Zatrzymywanie wody w organizmie
Nadwaga lub niedowaga

Test Food Detective™

Test Food Detective™, na podstawie próbki krwi pobranej z palca, pozwala określić produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał typu IgG. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu. Wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.

Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

Testowane pokarmy

Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

 

Wyniki w badaniu Food Detective pojawiają się po zaledwie 40 minutach.

Być może źle tolerujesz spożywane pokarmy... zbadaj się już dziś!

Umów wizytę korzytając z formularza kontaktowego

Dbajmy o swoje zdrowie, wizyta u dietetyka to zmiana na lepsze