VTEM skitter

Porada na wyciągnięcie ręki
zadbaj o siebie już dziś

VTEM skitter

poznaj zasady
zdrowego żywienia

VTEM skitter

Poradź się eksperta
i zainwestuj w zdrowie

Na ciasto  ( jeden okrągły blat) 

1 cukinia, 2 jajka, sól, pieprz, zioła do smaku, kilka łyżek maki kokosowej( zmielone wiórki), dla wyrazistego smaku czosnek. 

Jesli chcemy kwadratowy blat to na standadrową dużą blache potrzeba ok. 3 średnich cukini. resz składników mnozymy.

Cukinię należy zetrzeć i mocno odcisnąc przz ściereczkę. Dodać jajek, przypraw, mąki i wymieszać. Uformować kształt ciasta. Piec ok 20-25 minut aż zazłoci się w 200-220 stopniach. Można zrobić sos pomidorowy- zmiksować ugotowane pomodory, dodać masła klarowanego, czosnku, ziół. Podpieczony placek posmarować sosem i dodać ...czego dusza zapragnie :) - szynka, mięso z obiadu , warzywa, jajka itd. 

 

 

1/2 szklanki mąki kokosowej ( zmielone grube, tłuste wiórki ) , do tego 2 łyżki zimnego klarowanego masła i posiekać nożem. Dodałam jajko oraz ok 30-40 ml wody. Zagniotłam kule ciasta i wylepiłam foremkę. Ciasto nakłuć widelcem. Można pobawić się w małe tartaletki. Do piekarnika na ok. 20 minut w 180 stopniach.

W tym czasie zmiksowalam dojrzałe awokado i 2 banany oraz sypnęłam "na oko":) kakao , najlepiej surowe. Powstał krem. Po przestudzeniu ciasta, wyłożyć krem czekoladowy i na to owoce, jakie mamy . U mnie były ostatnie tego lata truskawki :(. Takie pożegnanie, tym bardziej, że za oknem deszcz.  

 

 

 

 

 

 

Potrzeba ulubionych warzyw- cebula. papryka, mogą być z  poprzedniego dnia z obiadu, różyczki brokuł, brukselka. My dodaliśmy kosteczkę fety i oliwki. Rozbijamy jajka- w zależności ilu chętnych do śniadania- na naszą piątkę było 15 jajek, doprawiamy sola himalajską, pieprzem, ulubionymi ziołami  i zalewamy ułożone warzywa w foremkach. Do pieca na ok. 15 minut - temp. 170-180 stopni.  Po wystudzeniu nadają się do wzięcia do pracy, szkoły. Smacznego !

 

 

4 jajka - osobno żółtka, osobno białka. Żółtka ubiłam z łyżeczka ksylitolu. Potem dodalam połowę białek. Dosypałam 1/3 szklanki mąki kokosowej ( mielę grube wiórki na drobno i mam za niewielkie pieniądze drgoa makę ;), łyżeczkę sody i sok z połowy cytryny. Ubiłam na pianę 2 pozostałe białka i delikatnie wymieszałam łyżką. Wylałam do tortownicy i do pieca na ok 20 minut w 180 stopniach. 

W międzyczasie pokroiłam 4 gruszki na mniejsze kawałki, rozgrzałam patelnie i 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzuciłam gruszki ii dusiłam pod przykryciem aż zmiękły ok 20 minut. Dodałam pesteczki wanili podczas duszenia aby pachniało :). Następnie zmiksowalam gruszki. Dobrze poczekać aż trochę choć przestudzą się . Pod warunkiem, ze rodzina pozwoli :) Wyłożyłam na ciasto i posypalam płatkami migdałowymi. 

 

 

 

 Golonka ! jak to brzmi -indycza uduszona z duża ilością cebuli, papryki, pomidorów, marchewki , czosnku i co się ma pod ręką. Pełna dowolność.Podlane wodą i wsadzone do piekarnika na długo ale z niską temperatura 100 stopni / 1,5h.

 

 

Umów wizytę korzytając z formularza kontaktowego

Dbajmy o swoje zdrowie, wizyta u dietetyka to zmiana na lepsze