VTEM skitter

Porada na wyciągnięcie ręki
zadbaj o siebie już dziś

VTEM skitter

poznaj zasady
zdrowego żywienia

VTEM skitter

Poradź się eksperta
i zainwestuj w zdrowie

 Drodzy Państwo !! nie dajcie proszę sobie wmówić, że jedynym sposobem na ozdrowienie jest pozbycie się woreczka . Wycięcie woreczka uposledza proces trawienia tłuszczu z pokarmu. Nie poprawi to Waszej sytuacji. Zniweluje tymczasowy objaw w postaci bardzo silnego bólu. Ale w konsekwencji w pewnym przedziale czasu pogorszy Waszą sytuację. Kamienie mozna rozpuścić !! Wystarczy dieta i to bogata w tłuszcz- wiem, wiem co mówi konwencjonalna medycyna :(- oraz zastosowanie banalnej herbaty żółciopędnej i po bólu. Rozpuszczanie może trwać miesiąc, dwa , trzy ale... Ocalicie woreczek, w którym gromadzi się żółć niezbędna do trawienia tłuszczu. Po to jest aby w momencie produktu tłuszczowego wyrzucić dawkę żółci i spowodować rozbicie a tym umozliwienie wchłonięcia tłuszczu przez organizm. W przypadku wycięcia pojawiają się nieprzyjemne dolegliowści jak okresowe wymioty usuwające nadmiar żółci wylewającej się bezpośrednio do dwunastnicy, problemy z przyswajaniem tłuszczu a co za tym idzie np. niedobory witamin ADEK. To tylko czubek góry lodowej w przypadku wycięcia woreczka żółciowego.
Jesli jesteście w takiej sytuacji szukajcie dobrych dietetyków którzy przprowadzą Was przez ten trudny czas. Ale nie zaaplikują Wam diety warzywnej , uniemozliwiającej wymianę żółci i jej ciąglę zagęszczanie i nadbudowywanie kamieni. Szukajcie realnej pomocy bo operacja jest nieodwracalna a skutki będą na całe życie.

½ szklanki wody i 1/2 łyżeczki sody. Jeśli nastąpi odbicie do 90 sekund to żołądek jest prawidłowo zakwaszony. Jeśli dłuższy czas , trzeba zakwaszać. 

Od ilości kwasów zależy jak czy będzie zaburzone trawienie, refluks, odbijanie, wzdęcia, gazy, niestrawione resztki w stolcu. 

Zakwaszamy pijąć wodę z cytryną lub octem jabłkowym- 1/4 szkl. wody +1-2 łyżki octu jabłkowego na 10-15 minut przed jedzeniem. Należy zaczynać od małych ilości octu i zwiększać stopniowo. 

 
 
Autor: Magdalena Machlarz, konsultant naukowy Cambridge Diagnostics Polska
Z roku na rok narasta częstość występowania chorób z zakresu nadwrażliwości pokarmowej, zarówno wśród dzieci jak i u dorosłych. Zjawisko nieprawidłowej reakcji organizmu po spożyciu pokarmu znane jest od bardzo dawna i towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Już w starożytności promowano pogląd, że „To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego” (Lukrecjusz).
Lekceważenie objawów związanych z nietolerancją pokarmową naraża na nieskuteczne metody leczenia oraz cierpienie chorego dziecka. Nieprawidłowa reakcja organizmu dziecka po spożyciu pokarmu (podobnie jak u dorosłych) może stanowić przyczynę różnych zaburzeń i dolegliwości ze strony układu pokarmowego i odpornościowego, a także chorób układu oddechowego, skóry, centralnego układu nerwowego czy chorób alergicznych.
Odpowiednie przygotowanie przyszłej mamy i jej właściwe odżywanie w czasie ciąży stanowi jeden z podstawowych czynników prawidłowego rozwoju płodu oraz warunkuje przyszłe losy zdrowotne dziecka. Maluch po narodzinach, w początkowych miesiącach życia posiada przeciwciała IgG, które przechodzą z organizmu matki, w ilości odpowiadającej poziomom osoby dorosłej. Dlatego prawidłowe odżywianie w czasie ciąży obejmuje także eliminację z diety pokarmów, które powodują podwyższone poziomy przeciwciał IgG. Dodatkowo nadmierna ilość białek pochodzących z diety matki, które znajdują się także w wodach płodowych, może również skutkować nadwrażliwością pokarmową u dziecka. Co więcej, niemowlęta nie karmione piersią mają większe prawdopodobieństwo rozwoju nadwrażliwości pokarmowej - pokarm matki chroni niedojrzały przewód pokarmowy malucha przed infekcjami, pomagając zasiedlić odpowiednią florę bakteryjną w jelitach, tym samym wzmacniając układ odpornościowy dziecka. Mleko matki zawiera także pewną ilość protein pokarmowychz jej diety, które prawdopodobnie biorą udział w rozwoju pożądanej tolerancji dziecka na pokarmy. W wielu przypadkach nietolerancja pokarmowa dotyka różnych układów jednocześnie, dlatego jej szybkie rozpoznanie i właściwe leczenie dietą eliminacyjną (wolną od nietolerowanych pokarmów) ma duży wpływ na przebieg choroby i dalsze zdrowie rozwijającego się dziecka.

       Od zawsze informuje się nas, ze tłuszcz zwierzęcy to samo zło. Należy unikać masła, smalcu i oczywiście jajek. Ale o jajkach przy innej okazji.Gorąco polecane są tłuszcze nienasycone jako te "dobre". Kolorowe gazety nawołują do diet niskotłuszczowych. Od części lekarzy słyszymy to samo. Jak to jest naprawdę z tym tłuszczem? Jak wszyscy dobrze wiemy dzieli się na zwierzęcy nasycony i roślinny nienasycony.                                                                                                      

      Tłuszcze roślinne w naturze występują w postaci płynnej ( wyjątkiem jest olej kokosowy). Proszę przypomnieć sobie postać margaryny.  Jest twarda. Aby była stała poddawana jest utwardzaniu przy udziale m.in aluminium i niklu. Te toksyczne metale przyczyniają się do zapoczątkowania choroby Alzheimera, zwyrodnień i problemów z koncentracją. Utwardzone tłuszcze to miksy tłuszczowe, margaryny, wypieki, gotowe majonezy, sosy, oleje do smażenia.

1:0 dla tłuszczu zwierzęcego.

     Tłuszcze roślinne poddane procesom utwardzania zmieniają swoją strukturę. I w największym skrócie stają się tłuszczami trans. Są odpowiedzialne za obniżenie naszej odporności, nowotwory, cukrzycę, problemy neurologiczne, zaburzają produkcję hormonów i pracę enzymów w naszym organiźmie. Można jeszcze wyliczać negatywny wpływ bo lista nie jest pełna. Tłuszcze trans znajdują się przede wszystkim w przetworzonych produktach np. pieczywie piekarniczym, ciastkach i wszelkich kupnych słodkościach, chipsach czy frytkach smażonych na olejach roślinnych. 

2:0 dla tłuszczu zwierzęcego- jest najstabilniejszy, nie ulega przemianom.

 

Jeżeli podgrzejemy tłuszcz roślinny ulega uszkodzeniu. Dlaczego ? Ponieważ tłuszcze nienasycone mają w swojej budowie wiązania podwójne, które przyłączają tlen. Następuje utlenienie, proces bardzo niekorzystny dla organizmu, doprowadza do powstania dużej ilości wolnych rodników , odpowiedzialnych m.in za zmiany nowotworowe. 

3:0 dla tłuszczu zwierzęcego

Wniosek :

Jeżeli smażymy to na tłuszczach zwierzęcych- klarowane masło ( mozna zrobić w domu), smalec tak, tak poczciwy smalec, najlepiej ze swojskiej świńki, olej kokosowy. 

Tłuszcze roślinne spożywamy ale jedynie na zimno. 

Dzisiejszą bitwę wygrał tłuszcz zwierzęcy. Ale... czy wygra wojnę ?

 

Co takiego dobroczynnego jest w tłuszczach zwierzęcych w następnym wpisie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umów wizytę korzytając z formularza kontaktowego

Dbajmy o swoje zdrowie, wizyta u dietetyka to zmiana na lepsze