VTEM skitter

Porada na wyciągnięcie ręki
zadbaj o siebie już dziś

VTEM skitter

poznaj zasady
zdrowego żywienia

VTEM skitter

Poradź się eksperta
i zainwestuj w zdrowie

Dlaczego ? z tego samego powodu, z którego nie należy smażyć na oleju slonecznikowym (rzepakowym też ale to inna kategoria), z orzechów wloskim czy dyniowym. Na podstawie badań wiemy, ze powyżej temperatury +47 stopni następuje utlenienie dobrych tłuszczów i niszczenie przeciwutleniaczy. Powstaja tłuszcze trans odpowiedzialne za miażdzycę, raka czy stany zapalne. To te tłuszcze znajdziemy w “cudownym wynalazku” margaryna i pochodne.
 
  • Najkorzystniej nasiona, orzechy moczyć przez noc w wodzie z dodatkiem prawdziwej soli. Choć spotkalam też badania mówiące o tym, że dziennie łyżka, dwie orzechów nie wymaga moczenia. Po co moczymy ? m.in ze względu na kwas fitynowy- antyodżywczy. Spożywanie orzechów i nasion niestety ale nie jest dla osób z autoagresją, rzs czy stanami zapalnymi, alergią i nietolerancją.

Umów wizytę korzytając z formularza kontaktowego

Dbajmy o swoje zdrowie, wizyta u dietetyka to zmiana na lepsze